1 Şubat 2012 Çarşamba

Jacob Kirkegaard - Four Rooms

Jacob Kirkegaard, Danimarka'lı olup Berlin'de yaşayan bir ses artisti. Daha çok atmosferik olaylar, yanardağlar,nükleer reaktörler  ve  terk edilmiş yerlerin seslerini kaydetmek ve araştırmakla ilgileniyor. Kayıtlarını yaparken de ivmeölçer, hidrofon ve el yapımı elektromanyetik alıcılar kullanıyor.
Touch etiketiyle 2006 yılında çıkan Four rooms  çernobil faciasının 20. yılı münasabetiyle oluşturulmuş. Kirkegaard  kayıtlarını yaparken Çernobil Ukrayna'da ki hala terkedilmiş bölgede( zone of exclusion) bulunan  yüzme havuzu, kilise, jimnastik salonu ve adotoryum gibi  facia olmadan önce insanların biraraya geldiği  yerleri kullanmış. Kayıt süreciyse söyle gerçekleşiyor: mekanda 10 dakikalık kayıt alınıyor. Sonra kayıt tekrar verilip kaydediliyor. Bu süreç 10 kez tekrar ediliyor.Ve kayıtlar gerçekten facianın yarattığı sessizliği hissedirip aynı zamanda  kendi adına da konuşuyor.Kayıt yapılan yerlerin resimleriyse şöyle:


Jacob Kirkegaard'ın kullandığı kayıt tekniği için Alvin Lucier' in 1969 da  yaptığı I am sitting in a  room kaydına bakabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder